Richarda’s Biografie

u

Wie ben ik?

Mijn naam is Richarda van Laar en ik woon in Hooglanderveen. Mijn hobby’s zijn o.a. bloemschikken, wandelen in de natuur, lezen, muziek luisteren en natuurlijk schilderen.

Schilderen heeft al heel lang mijn belangstelling maar sinds 1995 ben ik me daar meer op gaan toeleggen en heb daar vijf jaar cursus in gevolgd bij centrum “Ultramarijn”. Daarna intuïtief schilderen bij Ria van de Velden (beide in Amersfoort) en in Leusden experimenterend- en intuïtief schilderen bij Corrie Kamma.

Kleuren zijn niet alleen voor mij belangrijk maar voor iedereen. Kleur is namelijk een “taal”, net als muziek en staat boven de taalbarriere, is universeel.

l

Materialen

Tegenwoordig werk ik meestal met acrylverf. Daarnaast ook met materialen om andere effecten te krijgen, o.a. zout, zand, aluminiumkrullen, rijstpapier, mica flake en zaagsel wat eerst gemengd wordt met een gel medium.

Schilderen met acryl op aluminiumfolie is heel lang mijn grootste favoriet geweest. Dat doe ik soms nog wel maar meestal schilder ik op doek en mdf en n enkele keer papier.

Af en toe maak ik n leporello ( harmonica schilderijtje)waarin ik ook wel kleine lapjes stof verwerk.

 

Aanpak

Dit alles gebeurt puur intuïtief en meditatief, en geeft verrassende, en voor mij, bijzondere resultaten. Er komt van alles uit wat me vaak verrast, verwonderd, diep raakt en zeker blij maakt. Soms laat het zich na maanden pas zien, of je kunt zeggen, komt er uit wat erin zit en dan kan ik er weer mee verder. Ook borrelen er wel bij enkele schilderijen spontaan gedichten op. Hoe een werk wordt is altijd een verrassing en de naam van het schilderij komt spontaan op als ik bezig ben of helemaal niet.

Inspiratie

Mijn inspiratie krijg ik o.a. ook door het alledaagse leven en mijn contact met de natuur, waar ik graag vertoef. Ook dromen, een spelend kind, muziek of gewoon een gevoel, en ook wel na een fijn gesprek, vind ik heerlijk om op papier, folie, mdf en doek weer te geven.

Mijn schilderijen zijn vaak om langer naar te kijken, voor je er van alles in ziet of ontdekt. Wat ik zo leuk vind is dat ieder er weer wat anders in ziet. Vooral als anderen er iets in ontdekken wat je zelf nog niet zag, heerlijk is dat. Het raakt mensen soms en ook wel zoals het mij aan/raakte. Dat vind ik geweldig, dat dat zo maar gebeurd en mensen er van genieten en het hen soms ook wat brengt.

Tot slot

Altijd weer is het een uitdaging om zo’n vel of doek te vullen met beweging, kleur en gevoel. Mocht je na een tochtje door mijn site wat kwijt willen over mijn schilderijen (die trouwens bijna allemaal te koop zijn) of meer willen weten, dan kan dit via mijn contact formulier of telefonisch via +31 33 257 1912.

Veel plezier met het bekijken van mijn werk en wie weet krijg je zelf inspiratie om ook de kwast eens ter hand te nemen.
Hartelijke groet,
Richarda